www.balancen.net© 2014 • www.yogabalancen.net

månedens urt
maj 2014
mælkebøtte

 

 

mælkebøtten skyder op overalt og lyser som en lille sol...


den maser sig op gennem asfalten og står stolt med sit gule solskinshoved og griner over vores forsøg på at bestemme over naturen...

 

 


læs Helles oplevelse af en meditativ yogaferie 
du skal ingensteder hen

 

 

MÆLKEBØTTE
Taraxacum officinalis

er sund for hele kroppen, da den virker afgiftende for hele systemet. Mælkebøtten virker ligeså vanddrivende som den bedste vanddrivende medicin, men har samtidig så højt et kaliumindhold, at det styrker nyrerne. I modsætning til vanddrivende medicin, som normalt bringer kaliumbalancen i uorden og samtidig slider på nyrerne.

 

Culpeper lovpriste denne velkendte plante, som bliver anbefalet i gamle urtebøger som en art julesalat, hvor man spiser de unge, små blade om foråret for at rense blodet. De ligner og smager lidt a la rucola og studerer man dem nærmere, vil man opdage, at de er i samme familie.

Det er tankevækkende, at vi i stedet for at udnytte denne kilde til helbredelse, i stedet prøver at udrydde den såkaldte fandens mælkebøtte med alverdens pesticider. Alt inklusive rødderne kan spises på planten, som man kan brænde ligesom cikorierod og få et surrogat til kaffe. 

Rødderne består af 40 % inulin, som er et naturligt kulhydrat, der afbalancerer vores insulinbalance og godt at spise som diabetiker. Hvis man behandler de unge blomsterknopper som kapers, viser de sig at være en hæderlig erstatning. Selv de udsprungne blomster kan bruges til vinfremstilling og således er hele planten en yderst nyttig vækst. Spis så meget som muligt af den i salater, hvor de friske skud om foråret smager bedst og drik den hele året rundt som en te, der styrker hele systemet.

 

Alene efternavnet Officinalis fortæller, at den kan tillade at kalde sig lægeplante. Mælkebøtten var tidligere så velanset, at arabiske læger 300 f.Kr. indførte den i gruppen af velsignede planter. Mælkebøtten vokser over det ganske land, og den vil stadig være her, den dag vi erkender, at dens status som lægeplante var totalt undervurderet.

 

Den maser sig op gennem asfalten og står stolt med sit gule solskinshoved og griner over vores forsøg på at bestemme over naturen.

 

Ligesom lotusblomsten i Østen er anvendt som symbol på den smukkeste blomst udsprunget af mudderet, så har jeg valgt mælkebøtten som baggrund i mit logo på forsiden. Den er nemlig alt for længe blevet overset og oven i købet hånet som fandens mælkebøtte, selvom den - udover at være den smukkeste blomst, der skinner som solen - er vores måske allerbedste medicinplante.                             

 

hver måned præsenteres

månedens urt i yogatid.dk 

 

 

maj 2014
mælkebøtten blomstrer overalt
...

          


jeg valgte mælkebøtten på forsiden af min urtebog, som baggrund i mit logo 


fordi den skinner som solen og er en af vores vigtigste medicinplanter...

 

 

TAK for den fine modtagelse - 2.oplag er udsolgt og 3.oplag er nu blevet trykt i et større oplag...

 

 

min urtebog:
balance med urter
- en yogis husapotek

kan købes i yogaudstyr.dk i rosenvænget på Østerbro
eller bestilles her