www.balancen.net© 2014 • www.yogabalancen.net

månedens urt
marts 2014
nellike

 

kryddernellike er en eksotisk plantes blomsterknopper


 


læs Helles oplevelse af en meditativ yogaferie 
du skal ingensteder hen

 

 

NELLIKE
Syzygium aromaticum

også kaldet Eugenia Caryophyllata virker smertestillende, specielt kendt mod tandsmerter.

 

En dråbe æterisk nellikeolie bedøver tandsmerter totalt, men må ikke synkes og skal spyttes ud, da det er giftigt. Den samme virkning opnås også ved at tygge hele nelliker.

 

Dens æteriske olie indeholder hovedsagelig eugenol, som har en desinficerende og let bedøvende virkning. Hos tandlæger bliver den derfor brugt ved betændelser i tandroden.

 

Kom en smule æterisk nellikeolie på insektbid og mærk en lokalbedøvende virkning. Det samme gælder i forbindelse med solskoldning, hvor et par dråber nellikeolie sammen med æterisk lavendel bedøver smerten og øger blodtilførslen til hurtigere healing.

 

Kryddernellike-te er varmegivende og får kroppen til at svede, hvilket er gavnligt ved høj feber eller opkastning. Teen fjerner desuden luft i maven og dulmer kvalme, især hvis det skyldes transportsyge. Kryddernellike stimulerer kredsløbet og er gavnlige for kuldskære personer. Ved et langsommeligt barselsforløb kan kryddernellikeolie fremskynde fødslen. Som blodfortynder virker kryddernelliker sågar endnu kraftigere end aspirin.

 

Allerede 200-300 år f.Kr. blev kryddernellike brugt til medicinske formål i Kina. I de gamle ægyptiske grave fandt man kryddernelliker trukket på snore.

 

De første oplysninger om brugen af nelliker i Europa stammer fra Kejser Konstantin, som mellem 313 og 337 skal have overrakt pave Sylvester I dette nye mærkelige krydderi.

 

Lægerne bar nellikekæder om halsen ved sygebesøg i pest- og koleratiden, eller de holdt nellikerne mellem tænderne eller i munden og tyggede dem.

 

Kryddernelliker kan gøre grøntsager og særlig kålretter nemmere at fordøje og blot 3 nelliker i suppen kan medføre, at de fleste kan spise retten uden at føle sig oppustet.

 

Kryddernelliker er tørrede, uåbnede blomsterknopper fra nelliketræet, der er et tropisk træ, som oprindeligt kommer fra Indien og er i familie med myrte. Træets blade kan minde om laurbærblade, og hvis blomsterknopperne får lov til at udvikle sig, bliver de til fine gule og røde blomster.

 

hver måned præsenteres

månedens urt i yogatid.dk 

 

 

marts 2014
kryddernellike


månedens urt er fra min urtebog: balance med urter
- en yogis husapotek se
 her

...nu i 3.oplag!